ELINSIIRRETYT JA KORONA

Noniin, ootte varmaan kuullut että oon riskiryhmässä, ja korkeella siellä. Monesti saa lukea että HIV-positiiviset ja elinsiirretyt on suurimmassa vaarassa saada sivuoireita/taudin/altistua. Tiiättekö miksi me ollaan niin alttiita imuroimaan epämukavat tartunnat?


Me syödään päivittäin hyljinnänestolääkkeitä, jotka estää meidän kehojen immuunipuolustusta hyökkäämästä vierasta kudosta, meidän siirtoelimiä, vastaan. Hyljinnänestolääkkeitä ovat mm. Advargraf, prograf, cellcept, joista voitte googlailla halutessanne lisää. 
Käytännössä hylkkärit siis ajavat kehon oman immuunipuolustuksen alas suojellakseen siirtoelimiä. Ja ilman immuunipuolustusta on keho erittäin altis tartunnoille aina nuhasta influenssaan ja nyt vaikka tähän koronaan. 

Itselläni sairastelu on muuttunut täysin kun sain maksan. Ennen sairastin jatkuvasti, nyt en, mutta se johtuu pitkälle juuri tautipesien välttelystä, hysteerisestä käsien pesusta ja omasta ja kodin hygieniasta. 

Nyt kun sairastun niin todella oon kipeä. Ensin on lämpöä 37.6 (normilämpö mulla on 35.5-36) ja muutaman tunnin päästä 38.7 ja viimeistään samana iltana nousee 40, joskus yli. Ja sit oksennan suihkussa jossa yritetään saada kuume laskemaan ettei tarvitse ambulanssia. Sairaudet kestää kauan ja ovat rajuja, vaikka perus flunssakin ajaa kunnon tosi huonoksi, ihan erilailla kun perusterveillä. Jos nousee kuumetta yli 38 ja kestää yli 12h niin siitä tulee acutakeikka, joskus myös vuodeosastolle on lähdetty.

Meillä ei ole immuunipuolustusta. Siirron saanutta ystävää lainatakseni:

Vaikka kuinka pesisi käsiä, niin silti. Perusterveet tosiaan voi sillä käsienpesulla selvitä, niin oisivatkohan innoissaan että heille sanottais että nuolepa hissinnappulaa. Se et me vedetään lääkkeet jotka heikentää vastustuskyvyn kuulostaa musta vähän samalta, paitsi et terveiden ei oo pakko nuolla sitä hissinnappulaa.

Että please, jos tulet ulkomailta, pysy kotona viikko. Jos sairastut, älä mene töihin tai vie kersoja päiväkotiin tai kouluun. Pysy kotona. Monelle se on vaan influenssa, mutta monelle hiton vaarallinen sairaus josta ei niin vaan selvitä.



Onhan sulla blogin FB sivut hallussa? 

Kommentit

  1. Todella, kumpa kaikki ymmärtäisi tämän! Meillä elinsiirtolapsi, ja ei todellakaan ole kaikille itsestäänselvyys kuinka aivastetaan tai pestään käsiä. Jatkuvasti saa olla sanomassa. Toivottavasti tauti saataisiin talttumaan! Kiitos että kirjoitat blogia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ikävä että teilläkin on elinsiirtodilemma mietittävänä, mutta mukava että oot löytänyt mun blogin :)
      Etenkin varmaan lasten on vaikea jaksaa ja muistaa pestä käsiä huolella. Mahdollisimman helppoa aikaa teille!

      Poista

Lähetä kommentti